Stelling van Amsterdam Cultureel erfgoed Wereld erfgoed Panorama Stelling van Amsterdam fort zuidwijkermeer panorama Stelling van Amsterdam fort aagtendijk panorama Stelling van Amsterdam fort veldhuis panorama Stelling van Amsterdam fort aan den ham panorama Stelling van Amsterdam fort krommeniedijk panorama Stelling van Amsterdam fort markenbinnen panorama Stelling van Amsterdam fort spijkerboor panorama Stelling van Amsterdam fort jisperweg panorama Stelling van Amsterdam fort middenweg panorama Stelling van Amsterdam fort edam panorama
Fort bij Edam Goed onderhouden fort met fraai ingerichte ruimtes. Veel authentieke details en rondleidingen door enthousiaste vrijwilligers. Fraai gelegen bij het leuke plaatsje Edam. Een bezoek waard dus.
Fort benoorden Purmerend In gebruik als bedrijfsruimte. Nuttig voor het behoud van het fort, maar het gaat wat ten koste van de authenticiteit. Een wijnimport en een restaurant zijn natuurlijk goede gebruiksmogelijkheden van het fort.
Fort aan de Middenweg Meer een natuur- dan een cultuurobject, prachtig gelegen in de wijde Beemster. Van het fort zelf is, behalve vanaf grote afstand, niet zo heel veel te zien. Wel via Rondomkijken te bezoeken !
Fort aan de Jisperweg Net als het fort aan de Middenweg: Meer een natuurgebied dan een te bezichten cultureel object. Wel heel mooi gelegen in de Beemsterpolder, voor de liefhebbers van licht en ruimte.
Fort bij Marken-Binnen In gebruik als bedrijfsruimte. Het is een opleidingscentrum voor brandweer en als zodanig niet zomaar toegankelijk. Veel bedrijfspullen links en rechts maken het een rommelig geheel.
Fort bij Spijkerboor Een fraai gelegen fort met de originele bewapening, wat uniek is. Regelmatig te bezichtigen en een bezoek zeker waard. Mooi fietsgebied !
Fort bij Krommeniedijk Prachtig gelegen in het wijde polder- landschap. Vrijwilligers verzetten veel werk en proberen het fort toegankelijker te maken. Een vogelrijk gebied, dus verrekijker mee.
Fort aan Den Ham Het fort is volop in ontwikkeling. Een enthousiaste groep vrijwilligers verbetert het fort voortdurend, zowel binnen als buiten. Regelmatig geopend. De website van Fort aan Den Ham geeft veel info.
Fort bij Veldhuis Het fort is in gebruik als Museum van de Aircraft Recovery Group. Binnen valt veel te zien. Een bezoek, al of niet gecombineerd met een wandeling langs de liniedijk, is zeker een aanrader.
Fort aan de St. Aagtendijk Dicht gelegen naast de snelweg is het niet bepaald een rustige lokatie. Het fort is niet toegankelijk. Van hieruit kan men via de liniedijk naar fort bij Veldhuis wandelen (of omgekeerd natuurlijk).
Fort Zuidwijkermeer Vanaf de liniedijk goed te zien. Dicht bij het Noordzeekanaal met veel bootverkeer. Slechts sporadisch te bezoeken. Fraai fietspad voert via de liniedijk langs de vele inlaatsluizen en forten.
Fort bij Kwadijk Alleen de fortwachterswoning en de genie- loods zijn nog aanwezig. Het fort zelf is nooit gebouwd en voorbereiding voor de bouw (zandlichamen, fundering, e.d.) zijn in de loop der tijd geheel verdwenen.
Rondomkijken.nl
De forten ten noorden van het Noordzeekanaal
Stelling van Amsterdam
Enige uitleg Doel van de Stelling. De Stelling van Amsterdam bestaat uit een ring van forten en dammen op een afstand van circa 20 km van het centrum van Amsterdam. Deze stelling is gebouwd in de periode 1880-1920. De bouw van deze verdedigingswerken maakte het mogelijk om een ring van polders rond Amsterdam onder water te zetten. De overblijvende toegangen werden door forten beschermd. Zo werd de vijand uit de hoofdstad gehouden. Achterhaald door de tijd. Door ondermeer de ontwikkeling van vliegtuigen werd de stelling van Amsterdam al snel overbodig. Toch bleven de forten tot circa 1963 militair gebied. Zij zijn daardoor heel lang ongerept gebleven en zijn tegenwoordig niet alleen interessant als overblijfselen van een vervlogen tijd, maar ook als natuurgebieden met een bijzondere biotoop. Unesco Wereld Erfgoed ! Vrijwel alle forten van de Stelling van Amsterdam zijn nog aanwezig. Zij zijn zo bijzonder, dat ze door de Unesco zijn uitgroepen tot wereld-erfgoed. Deze website probeert door middel van 360 graden panorama’s iets te laten zien van het bijzondere van de Stelling van Amsterdam. Het accent bij deze website ligt op “het kijken naar”. Voor meer achtergrond informatie over de forten zijn er gespecialiseerde websites (zie links). Het bewaren waard. Hopelijk draagt deze website ertoe bij dat u geïnteresseerd raakt en dat u de organisaties gaat ondersteunen die zich inzetten voor het behoud en de verbetering van de Stelling van Amsterdam.
Virtueel bezoek  mogelijk Virtueel bezoek  mogelijk Virtueel bezoek  mogelijk Virtueel bezoek  mogelijk Met tekeningen van Lex Tempelman Virtueel bezoek  mogelijk Virtueel bezoek  mogelijk Virtueel bezoek  mogelijk
Fort aan de Nekkerweg Dit fort, gelegen in de mooie Beemster, heeft een nieuwe bestemming gekregen als wellness resort. De buitenkant is prachtig gerestaureerd en het interieur is omgetoverd tot een luxueus resort.
Virtueel bezoek  mogelijk Home Over ons / Contact Links