Stelling van Amsterdam Cultureel erfgoed Wereld erfgoed Panorama Stelling van Amsterdam fort markenbinnen panorama Stelling van Amsterdam fort markenbinnen panorama Stelling van Amsterdam fort markenbinnen panorama Stelling van Amsterdam fort markenbinnen panorama Stelling van Amsterdam fort markenbinnen panorama Stelling van Amsterdam fort markenbinnen panorama Stelling van Amsterdam fort markenbinnen panorama Stelling van Amsterdam fort markenbinnen panorama Stelling van Amsterdam fort markenbinnen panorama Stelling van Amsterdam fort markenbinnen panorama Stelling van Amsterdam fort markenbinnen panorama Stelling van Amsterdam fort markenbinnen panorama Stelling van Amsterdam fort markenbinnen panorama Stelling van Amsterdam fort markenbinnen panorama
Fort bij Kudelstaart Het fort is in gebruik als jachthaven van de Vafamil (militairen op vakantie). De lokatie is sporadisch open voor publiek en daarom is het interessant via een virtuele tour op deze website eens binnen te kunnen kijken.
Fort bij Uithoorn Een groot en misterieus fort met veel authentieke details. Bijzonder zijn de onderaardse gangen naar de hefkoepel gebouwen. Zwerf via Rondomkijken.nl door de ruimten en ontdek het fort !
Fort aan de Drecht Een fort met bedrijfsfuncties waaronder een restaurant en een galerie. Het fort en om- liggend terrein is dus niet vrij te bezoeken. Ontdek via Rondomkijken.nl de functie van dit fort in de Stelling van Amsterdam.
Fort Uitermeer Het fort Uitermeer heeft in de loop der tijd heel wat veranderingen ondergaan. Van het fort dat onderdeel vormde van de Stelling van Amsterdqm is nu alleen nog de torenfort uit 1845, een remise en de slotgracht te zien.
Kustbatterij Diemerdam Op de plek van een batterij uit 1787 werd in 1889 een batterij gebouwd met 3 posities voor zwaar geschut. Dit ter ondersteuning van het forteiland Pampus bij de verdediging van de IJmonding. Nu is het een plek voor recreatie.
Fort bij Nigtevecht Het fort bij Nigtevecht ligt langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Het fort is 2006 opgeknapt. Er voert een leuke wandeling van Natuurmonumenten langs het fort. Het fort zelf is alleen op speciale dagen te bezoeken.
Fort bij Aalsmeer Het fort is deels gerestaureerd. De linkervleugel draagt nog steeds de sporen van het gebruik als opleidingslokatie voor de brandweer. Het gerestaureerde deel herbergt het museum Crash 40-45.
Fort bij Abcoude Het fort bij Abcoude wijkt sterk af van de andere forten van de Stelling van  Amsterdam. De gemetselde gevels geven het fort een heel eigen karakter. Het fort is regelmatig geopend en een bezoek waard.
Fort in de Botshol Het fort in de Botshol is nooit gebouwd. De fortlocatie is in gereedheid gebracht, maar na herhaald uitstellen is tenslotte van de bouw van een fort afgezien. Wat nu rest, zijn aarden wallen en een mooi natuurgebied.
Westbatterij - Muiden De Westbatterij is een torenfort gebouwd in 1852 als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het bakstenen fort was al snel verouderd en speelde binnen de Stelling van Amsterdam geen grote rol.
Fort bij De Kwakel In het fort bij de Kwakel is een cafe-bar gehuisvest. De fortwachterswoning en de genieloods zijn nog in goede staat aanwezig. Het fort is een leuke halte voor een fiets- of wandeltocht..
Fort aan de Ossenmarkt - Weesp Het fort aan de Ossenmarkt is een bakstenen torenfort gebouwd in 1860 als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en in 1892 toegevoegd aan de Stelling van Amsterdam. In het fort zijn nu kantoren gehuisvest.
Fort aan de Winkel Het fort aan de Winkel is in het stadium van verdedigbaar aardwerk blijven steken. De bomvrije verblijven zijn nooit gebouwd. Later zijn de aardwerken geëgaliseerd en is van het terrein een camping gemaakt.
Fort bij Waver-Amstel Het fort bij Waver-Amstel is in gebruik als wijnhandel. Het fort biedt ruimte aan wijn- proeverijen, feesten en partijen. het fort is niet vrij te bezichtigen. Rondomkijken laat slechts een klein stukje van de buitenkant zien.
Rondomkijken.nl
De forten behorende tot het zuidfront
Stelling van Amsterdam
Enige uitleg Doel van de Stelling. De Stelling van Amsterdam bestaat uit een ring van forten en dammen op een afstand van circa 20 km van het centrum van Amsterdam. Deze stelling is gebouwd in de periode 1880-1920. De bouw van deze verdedigingswerken maakte het mogelijk om een ring van polders rond Amsterdam onder water te zetten. De overblijvende toegangen werden door forten beschermd. Zo werd de vijand uit de hoofdstad gehouden. Achterhaald door de tijd. Door ondermeer de ontwikkeling van vliegtuigen werd de stelling van Amsterdam al snel overbodig. Toch bleven de forten tot circa 1963 militair gebied. Zij zijn daardoor heel lang ongerept gebleven en zijn tegenwoordig niet alleen interessant als overblijfselen van een vervlogen tijd, maar ook als natuurgebieden met een bijzondere biotoop. Unesco Wereld Erfgoed ! Vrijwel alle forten van de Stelling van Amsterdam zijn nog aanwezig. Zij zijn zo bijzonder, dat ze door de Unesco zijn uitgroepen tot wereld-erfgoed. Deze website probeert door middel van 360 graden panorama’s iets te laten zien van het bijzondere van de Stelling van Amsterdam. Het accent bij deze website ligt op “het kijken naar”. Voor meer achtergrond informatie over de forten zijn er gespecialiseerde websites (zie links). Het bewaren waard. Hopelijk draagt deze website ertoe bij dat u geïnteresseerd raakt en dat u de organisaties gaat ondersteunen die zich inzetten voor het behoud en de verbetering van de Stelling van Amsterdam.
Virtueel bezoek  mogelijk Virtueel bezoek  mogelijk Virtueel bezoek  mogelijk Virtueel bezoek  mogelijk Virtueel bezoek  mogelijk Virtueel bezoek  mogelijk Virtueel bezoek  mogelijk Home Over ons / Contact Links